A csigolyafejlődési rendellenességek jellemzői

Csigolyafejlődési rendelenesség

Kialakulása: a csigolya-, bordafejlődési rendellenesség MINDIG a magzati életben, a várandósság első 6 hetében alakul ki. A gyermek veleszületett elváltozásának tekinthető. Ritka rendellenességnek számít, megjelenését minden 1000 élveszületésből 1-re becsülik.

Oka: az érintett szervek (gerinc, bordák) fejlődése valamilyen káros hatásra zavart szenved. Ennek pontos oka felderíthetetlen.

Lehetséges okok: betegség, gyógyszer, röntgensugárzás stb., de bármilyen ártalmatlannak tűnő hatás is elég lehet (sok esetben ilyen korán az édesanya még nem is tud a várandósságról). A legkörültekintőbb és gondosabb (tervezett) gyermekvárás, várandósság során is előfordulhat.

Csigolyafejlődési rendelenesség

Megjelenési módjai: a csigolyák alakjában és számában is történhet elváltozás. Alakját tekintve a rendellenes csigolya lehet pl. ékcsigolya, blokkcsigolya, félcsigolya, ezek összenövése stb. Számában lehet több vagy kevesebb csigolya-, és borda, és a fentiek minden létező variációs megjelenése. Nincsen két egyforma eset! Minden gyermek – a közös diagnózison túl – teljesen egyéni megítélés alá esik.

s