Alapvető információk

Érthetően, egyszerűen

Csigolyafejlődési rendelenesség - röntgen Az alábbiakban összefoglaljuk a csigolya-, és bordafejlődési rendellenességek kapcsán a legfontosabb fogalmakat a könnyebb eligazodás, tájékozódás kedvéért. Aki a keresőbe csak a gerincferdülés szót írja be, és ezzel kapcsolatos találatokat kap, az szinte biztosan nem a csigolyafejlődési rendellenesség okozta gerincferdüléssel kapcsolatos információhoz jut. A lenti felosztásból jól látszik miért.

Csigolyafejlődési rendelenesség - röntgen A gerincferdüléses esetek nagyon kis részét teszik ki a csigolyafejlődési rendellenesség okozta deformitások, és ezek szinte mindig egyéni elváltozások, saját kezelési tervekkel. Ezen a honlapon és a Vertebra Alapítvány más elérhetőségein található anyagokon túl lényegében nem létezik a laikusok számára hozzáférhető tájékoztató. A szakembereknek (gerincsebészeknek) szóló cikkek pedig inkább újabb aggodalmat kelthetnek, hiszen azok főleg az orvosi részre koncentrálnak, és kevéssé arra, valójában mit is jelent egy ember életében, ha ilyen rendellenességgel születik. Összefoglalva tehát: félreértésre adhat okot a két típus összekeverése, és az interneten történő információk értelmezése, ha valaki az alábbi különbségekkel, fogalmakkal nincs tisztában.

Megnevezések

A gerincferdülés latin neve: scoliosis
Csigolya latin neve: vertebra
Ismeretlen eredetű gerincferdülés: idiopathias scoliosis
Csigolyafejlődési rendellenesség (ismert) ok miatt kialakult gerincferdülés: congenitalis scoliosis (veleszületett gerincferdülés)

A gerincferdülés típusai

ismeretlen eredetű

idiopathias scoliosis

A gerincferdülés gyakoribb típusa az ún. idiopathias scoliosis (ismeretlen eredetű gerincferdülés) teszi ki az esetek mintegy 80%-át. Ezeket a pácienseket – bizonyos súlyossági fok esetén - konzervatív úton (fűző, gyógytorna), súlyosabb esetben műtéti úton kezelik. Itt bár a genetikai okok is jelentős szerepet játszanak a kialakulásban, de a számításba jövő tényezők összességét alapul véve mégis ismeretlen eredetről beszélünk. A kezelésnek általános és elfogadott protokollja, kezelési elvei vannak. Az interneten fellelhető – gerincferdülésre vonatkozó anyagok – legnagyobb része erre a típusra vonatkozik.